Ga direct naar inhoud
20221014 Xential 6
Blog

Agile werken voor softwareontwikkeling

Onze developers ontwikkelen de software doormiddel van agile werken. Benieuwd hoe dit te werk gaat? Dat lees je in deze blog.

Bij het ontwikkelen van software heeft xential het agile werken omarmd. In deze blog leggen we uit hoe we te werk gaan en hoe jij – als partner of gebruiker van xential – kunt bijdragen aan de ontwikkeling en de gebruiksvriendelijkheid van de software.

Wat is agile werken?

Agile betekent letterlijk weerbaar, behendig, lenig, wendbaar. Allemaal woorden die duidelijk maken dat een agile ingericht werkproces tegen een stootje kan. En kan meebewegen. Beiden zaken worden steeds belangrijker in een continu veranderende markt.

Door de manier waarop we het agile werken in onze organisatie hebben geïmplementeerd, profiteren we echter van meer voordelen. Onze werkwijze komt in het kort neer op het volgende:

  • Onze productmanager is verantwoordelijk voor de strategische stip op de horizon: het doel waar we over enkele jaren willen zijn.
  • De productowner maakt in behapbare stukjes concreet hoe we naar dit doel toe werken. Bij het uitzetten van deze lijn worden ook onze klanten en partners actief betrokken, zodat we tijdens de ontwikkeling van de software steeds kunnen aansluiten op de vragen die uit de markt komen.
  • De ontwikkelaars detailleren de voorstellen van de productowner en leveren vervolgens in tweewekelijkse sprints steeds een werkend stuk software op.
  • Iedere sprint wordt afgesloten met een evaluatie en een inlooppresentatie. De collega’s van alle afdelingen worden uitgenodigd voor deze ‘delivery’ van de ontwikkelafdeling. Hierdoor heeft iedereen binnen xential de kans om de software te testen en feedback te geven. Samen maken we de software steeds beter!

Dat we regelmatige feedback krijgen van gebruikers, partners en collega’s is een belangrijk voordeel van de agile werkwijze. Hierdoor kunnen we de gebruiker continu centraal te stellen tijdens de ontwikkeling van de software. En daar profiteert iedereen van!

Een ander voordeel heeft te maken met voorspelbare snelheid, oftewel ‘velocity’.

Voorspelbare snelheid binnen het ontwikkeltraject

Ken je die mop van de ureninschatting voor een ICT-project? We weten eerlijk gezegd niet of er een mop is, maar wat we wel weten is dat het maken van de ureninschatting voor een gemiddeld ICT-project veel tijd kost. En dat deze inschatting er vervolgens ook nog eens flink naast kan zitten.

Bij het agile werken, hoort ook velocity: voorspelbare snelheid. In plaats van uren toe te kennen aan bepaalde ontwikkelingsfasen, werken we met een puntensysteem dat is gekoppeld aan de werkzaamheden. Voor de tweewekelijkse sprints spreken we af hoeveel punten we gaan doen, niet hoeveel uren. We monitoren dit continu en sturen bij wanneer nodig.

Het resultaat daarvan? Minder discussie en verloren tijd vanwege het maken van een ureninschatting en een reëler beeld van de daadwerkelijke kosten. Bovendien kunnen we op ieder moment in het traject eenvoudig bijsturen.

Denk mee en meld je aan voor de feedbackgroep

Ben je eindgebruiker, functioneel beheerder, sjablonenbouwer of partner van xential? Op welk niveau je ook met onze software werkt: we willen leren van jouw input. We vragen iedereen die bezig is met contentcreatie om mee te denken, zodat we software ontwikkelen die echt gebruiksvriendelijk is.

Werk je met xential en wil je jouw ervaringen met ons delen? Wordt lid van de feedbackgroep en geef 1x per half jaar feedback. Dit kost je ongeveer een uurtje per keer.

Aanmelden kan via ons contactformulier.

Heb je collega’s voor wie dit interessant is? Stuur de link van deze blog door en vraag of ze zich aanmelden. Samen bouwen we de beste software!