Ga direct naar inhoud
Lucas 3
Blog

Digitaal toegankelijk voor iedereen?

Lucas vertelt over zijn ervaringen met digitale toegankelijkheid. Hoe toegankelijker de informatie, hoe onafhankelijker Lucas zich voelt.

Luisteren naar een website of email en voelen met je vingertoppen waar je moet klikken. Lucas de Jong (24) is blind, maar wil zélf online zijn belastingaangifte regelen, een afspraak plannen voor een nieuw paspoort bij zijn gemeente en digitale documenten invullen rondom zijn Persoonsgebonden Budget. Hoe toegankelijker de informatie, hoe onafhankelijker Lucas zich voelt. “Dat ik kan doen wat ik wil doen, zonder hulp, heeft voor mij grote betekenis!”

Lucas werkt thuis met een laptop met daarop een zogenaamde screenreader. Dit is een programma dat hardop uitspreekt wat er op het scherm is te zien en welke opties Lucas kan aanklikken. Daarnaast gebruikt hij een brailleleesregel.

Toegankelijkheid een utopie?

Aandacht voor digitale toegankelijkheid en toegankelijke digitale documenten is een continu proces. “Ik en mijn screenreader lopen natuurlijk altijd achter de feiten aan. Websites innoveren en voegen steeds slimmere technische hoogstandjes toe. Ik kom regelmatig iets tegen waarvan ik denk: hoe moet ik dit nu weer bedienen? Volledige toegankelijkheid is dan ook een utopie, maar ik geef graag tips hoe het beter kan.” Dat doet Lucas bijvoorbeeld voor de community ‘We are Ctalents’, waarin mensen met een zintuiglijke uitdaging bloggen over hun dagelijkse ervaringen.

Navigatie, sneltoetsen en ALT-tags

Zien de meeste mensen in een digitaal document informatie naast elkaar en door elkaar staan in een aantrekkelijke vormgeving, in Lucas’ denkbeeld staat alles onder elkaar. “Dat voelt soms geordend en soms als een zooitje. Kun je je voorstellen hoe belangrijk een goede navigatie is? Duidelijke koppen in de html-code bijvoorbeeld, dat pikt mijn screenreader goed op. Dan kan ik via sneltoetsen ook makkelijk springen door de tekst. Anders kost het me veel tijd om bij de juiste informatie te komen. In een video leest mijn virtuele cursor vaak niet de fast forward knop, waardoor ik geen fragmenten kan selecteren. Plaatjes of animaties in een document zijn prima, als ze maar zijn voorzien van een ALT-tag, een beschrijving van het beeld. Het kan ook zo mis gaan met keuzelijsten en invulvakjes. Als er achter een link ineens een keuzemenu openklapt, dan heb ik dat echt niet door! Met aandacht voor webrichtlijnen kan dat goed verholpen worden.”

“Ik kom regelmatig iets tegen waarvan ik denk: hoe moet ik dit nu weer bedienen?”

Juist digitale toegankelijkheid gemeente moet up-to-date zijn

“Mijn nieuwe paspoort had ik in een paar minuten geregeld. Ik krijg nog wel eens een brief op de mat, maar de meeste zaken die je met de overheid regelt, gaan gelukkig digitaal. Juist de overheid, zoals gemeenten, moeten up-to-date blijven wat betreft toegankelijkheid.

“Op de gemeentesite navigeerde ik snel naar de link aanvraag paspoort, het invulformulier was duidelijk en zelfs de kalenderfunctie voor een afspraak werkte goed. Dat paspoort brengt me letterlijk over grenzen, maar deze zorgvuldige aandacht voor toegankelijkheid brengt me verder dan ooit! Ik onderhoud mijn contacten, lees het nieuws, solliciteer, en dat alles via de digitale weg.”

Xential|validate helpt jouw gemeente naar digitale toegankelijkheid

Met de module xential|validate ben je in staat sjablonen te ‘valideren’ en daarmee een antwoord op de vraag te krijgen of jouw sjabloon voldoet aan wettelijke richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Dit wordt gedaan door deze objecten te valideren aan de hand van meegeleverde regels. De set regels is gericht op het voor iedereen digitaal toegankelijk maken van informatie. Daarmee helpen we organisaties hun informatie snel en efficiënt toegankelijk te maken voor iedereen.

In xential|manager kun je een check op de sjablonen uitvoeren. Je ziet vervolgens een overzicht van de eisen en of het sjabloon aan deze eisen voldoet. Wanneer een sjabloon niet voldoet, krijg je tips om het sjabloon direct aan te passen en te verbeteren. Op deze manier maak je in xential snel standaard documenten, die volledig voldoen aan de WCAG 2!

Wereldwijde richtlijnen digitale toegankelijkheid

De 'Web Content Accessibility Guidelines' (WCAG) vormen de wereldwijde standaard voor digitale toegankelijkheid verder aangescherpt. Ook alle Nederlandse overheidsorganisaties moeten dus aan deze richtlijnen voldoen.