Ga direct naar inhoud
Toekomstbestendig softwarelandschap kopiëren
Blog

Een toekomstbestendig softwarelandschap is modulair opgebouwd

Als iets in een stroomversnelling van veranderingen zit, is het wel de manier waarop we werken en hoe ons softwarelandschap verandert. Mede dankzij corona is het werken in de cloud voor veel mensen inmiddels de standaard geworden.

Maar welke applicaties maken het werken in deze digitale omgeving mogelijk? En hoe zorgen we ervoor dat onze software zich toekomstbestendig blijft ontwikkelen?

De kloof tussen 2 jaar vooruit kunnen kijken en 10 jaar vooruit investeren
Het is realistisch om gemiddeld zo’n 2 jaar vooruit te kunnen kijken wat betreft specifieke ontwikkelingen in het softwarelandschap. Daar staat tegenover dat investeringen in ICT vaak voor een periode van 10 jaar worden gedaan.

Hoe overbruggen we deze kloof?
Het is tenslotte de bedoeling dat de investering die vandaag gedaan wordt, zich uitbetaalt in de toekomst. Zelfs als we die toekomst nu nog niet compleet kunnen doorgronden.

Wij geloven – net als veel van onze opdrachtgevers en partners – dat de oplossing in modulaire systemen zit. Door onze software modulair op te bouwen, blijven we altijd actueel en kunnen we flexibel meebewegen met nieuwe ontwikkelingen.

Het softwarelandschap van de toekomst vormt een organisch samenwerkend geheel
Een toekomstbestendig softwarelandschap is opgebouwd uit verschillende modulaire applicaties die via integraties optimaal met elkaar samenwerken. Een bijkomend voordeel van deze aanpak is dat developers zich volledig kunnen focussen op hun eigen vakgebied. Hierdoor kunnen zij het beste uitzichzelf én uit de software halen.

Zo is de specialisatie van xential: het eenvoudig genereren van eenduidige output. Xential staat hierbij niet op zichzelf. De output die xential genereert, wordt gevuld met data uit allerlei andere softwareapplicaties.

Hoe werkt dat in de praktijk?
Voorheen integreerden softwareontwikkelaars binnen hun applicatie regelmatig een ‘light’ variant van een output functie. Dit leverde vaak complicaties op. Er ging kostbare tijd verloren met het oplossen van problemen die veroorzaakt werden door wat slechts een ondersteunende functionaliteit was.

Dankzij de modulaire systeemarchitectuur kunnen developers xential tegenwoordig eenvoudig integreren voor het ‘output’ gedeelte van hun applicatie. Dit geeft de ontwikkelaars de mogelijkheid om zich volledig te richten op hun eigen specialiteit. Als bonus krijgt de eindgebruiker veel extra functionaliteiten en kan hij gebruik maken van veilige en bewezen sjablonen zonder de macro’s van MS Word.

Andersom werkt het net zo. Xential maakt gebruikt van specialistische kennis om ondersteunende functionaliteiten toe te voegen aan de xential applicatie. Een goed voorbeeld hiervan is authenticatie. Waarom zouden wij een authenticatiemodule ontwikkelen en onderhouden als er specialisten zijn die zich hier dag in dag uit mee bezig houden?

Eindgebruikers profiteren
Dankzij de modulaire opbouw van de software is het mogelijk om met xential – en met andere applicaties – steeds ingewikkelder taken uit te voeren.

De voordelen van de modulaire softwareontwikkelingen:

  • Als zich nieuwe ontwikkelingen voordoen, kan er snel geschakeld worden;
  • Het systeem ontwikkelt organisch mee met de actuele technologie;
  • De eindgebruiker profiteert van meer functionaliteit en gebruiksgemak;
  • Dankzij specialisatie en samenwerking krijgen developers de kans het beste uit zichzelf én uit de software te halen.

Xential maakt je leven makkelijker. Ontdek het zelf!