Ga direct naar inhoud
Digitale toegankelijkheid WCAG
Blog

Lastig, die richtlijnen voor digitale toegankelijkheid? Xential|validate maakt het je makkelijk!

De richtlijnen voor digitale toegankelijkheid – ook wel Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) genoemd – zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat alle mensen gelijke toegang hebben tot dezelfde inhoud op internet, ongeacht hun persoonlijke situatie.

Deze richtlijnen kunnen in documenten worden toegepast en helpen bij zaken als navigatie, maar ook bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren of het aanvragen van informatie. De WCAG zijn onderverdeeld in drie niveaus: A, AA en AAA, waarbij AAA staat voor uitmuntende toegankelijkheid.

Content die aan de richtlijnen voldoet, is bedienbaar, waarneembaar, begrijpelijk en robuust. Wat dit nu eigenlijk betekent, leggen we in deze blog uit aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.

Wat is bedienbare content?
Content die je deelt, moet bedienbaar zijn voor iedereen, ook voor mensen die bepaalde hulptechnologieën gebruiken. In de praktijk heeft dit vooral te maken met hoe je website functioneert. Vragen die je kunt stellen als je wilt achterhalen of je website bedienbaar is:

 • Is het mogelijk om door de content te navigeren met behulp van de tab- en de pijltjestoetsen op het toetsenbord?
 • Wordt de toetsenbordfocus* ontvangen door alle interactieve onderdelen van de website; denk aan links, knoppen, menu’s?
 • Gebruik je beschrijvende links met een duidelijke tekst?

Andere kenmerken van bedienbare content zijn bijvoorbeeld een logische structuur, beschrijvende koppen en besturingsmogelijkheden via diverse aanwijsapparaten (muis, touchscreen, laseraanwijzer).

*Geen idee wat de toetsenbordfocus is?
Gebruik NU de tab-knop en je ziet direct hoe je de mogelijkheid krijgt om via je toetsenbord over onze website te navigeren. De interactieve onderdelen ‘ontvangen’ de toetsenbordfocus.

Wat is waarneembare content?
Open een willekeurig document en doe je ogen dicht. Stel je voor dat alle informatie die hier te vinden is, aan jou wordt voorgelezen.

Staan er foto’s en afbeeldingen op deze webpagina? Met je ogen dicht krijg je daar niets van mee, tenzij deze informatie is voorzien van een zogenaamde ALT-tekst. ALT-teksten worden door speciale hulptechnologieën omgezet in andere vormen van weergave, bijvoorbeeld: braille, grote letters, of gesproken taal.

Je maakt content dus waarneembaar door ALT-teksten toe te voegen. Een kleine moeite, met een groot resultaat. Ook video- en geluidsbestanden worden waarneembaar dankzij het toevoegen van tekst. Denk aan ondertiteling in video’s of een uitgeschreven versie van de geluidsopname.

Verder kun je van waarneembare content onder andere zeggen dat het:

 • responsive reageert zodat de betekenis en de werking intact blijven, ongeacht het gebruikte device of hulpmiddel;
 • een logische tekstopbouw heeft voor alle bezoekers;
 • een goede structuur heeft met formulieren die gelabeld zijn (heb je bijvoorbeeld een geboortedatum nodig, gebruik dan een datumveld);
 • gebruik maakt van voldoende kleurcontrast en voldoende tekstafstand.

Wat is begrijpelijke content?
Begrijpelijke content is geschreven in eenvoudige taal (op taalniveau B1) en heeft een duidelijke opmaak. Verreweg de meeste mensen in Nederland kunnen zich goed redden op taalniveau B1.

Vragen die je kunt stellen als je wilt achterhalen of de content begrijpelijk is:

 • Gebruik je eenvoudige taal, of staat de tekst vol jargon? Bij twijfel kun je op de website www.ishetb1.nl snel controleren of je het juiste taalniveau gebruikt.
 • Gebruik je korte, actieve zinnen?
 • Heeft de tekst een consequente en voorspelbare opmaak (denk aan titels, tussenkoppen, alinea’s, afbeeldingen, knoppen, enz. enz.)
 • Is er een invoerhulp bij formulieren, zodat de bezoeker een melding krijgt als een veld niet goed is ingevuld?

Wat is robuuste content?
Robuuste content is consistent in vormgeving en opbouw. Dit staat of valt met de juiste codering en met een correct gebruik van de opmaaktaal (zoals HTML en CSS). Maar denk ook aan het juiste gebruik van koppen. Een document dat gebruik maakt van een consistente opbouw gaat van H1 naar H2 naar H3 en niet van H1 naar H3.

Hoe nu verder?
Afhankelijk van het niveau van digitale toegankelijkheid (A, AA of AAA) dat je wilt behalen voor de content, kun je verschillende stappen zetten. In deze blog hebben we enkele voorbeelden gegeven concreet te maken wat dat betekent.

Wil je per toegankelijkheidsniveau exact weten hoe je jouw documenten moet aanpassen? Neem dan contact met ons op en vraag naar de module xential|validate. Deze software signaleert alle aandachtspunten en geeft je concrete handreikingen om het gewenste niveau te behalen. Zo wordt het maken van digitaal toegankelijke content een stuk eenvoudiger.

Maak jij al werk van digitale toegankelijkheid?
Je bezoekers zullen je dankbaar zijn!