Ga direct naar inhoud
Samenwerken als broer en zus
Blog

Samenwerken als broer en zus

Hoe is het nou om als broer & zus samen te werken in een organisatie? Lees hier het artikel over onze directeur Ruud Vos en zijn zus, manager services, Gerine Hekman-Vos.

9 jaar geleden besloten Gerine Hekman-Vos en Ruud Vos hun bloed niet alleen te verbinden binnen het gezin, maar ook op zakelijk vlak. xential bestond 2 jaar toen er plek was voor een nieuwe projectleider/consultant. Vanzelfsprekend dat Gerine die plek dan kon invullen was het voor Ruud absoluut niet. Hij wilde hun broer/zus-relatie niet op het spel zetten en vriendjespolitiek, daar was hij al helemaal niet van.

Met goed gemaakte afspraken is Gerine uiteindelijk bij de club gekomen. Gerine die ineens wordt beoordeeld door Ruud. “Dat zijn wel dingen waar je over na moet denken en vooral ook moet kunnen accepteren”, zegt Gerine. “Inmiddels zijn we al bijna 10 jaar verder en gaat het nog steeds erg goed.”

Maar hoe gaat dat dan in hun vrije tijd? Is het dan ook één en al xential? Nee, en daar hebben ze ook bewust voor gekozen. Ruud: “Na een vakantie jeukt het wel hoor, om alvast wat dingen te bespreken, maar dat doen we dan bewust niet. Maandag hoor je wel de rest, zeggen we dan tegen elkaar.”

“De zakelijke relatie houden we goed tussen ons doordat we elkaar vragen stellen; elkaar scherp houden.”

Door de open communicatie tussen de twee hebben ze eigenlijk nooit het gevoel elkaar achter het behang te willen plakken. “Als Gerine binnenkomt, weet ik al: deze kant wil ze op”, zegt Ruud. “Ik kan Ruuds gezicht ook aflezen, zegt Gerine: “Dan zitten we in een overleg en weet ik: dit gaat er zo komen.” Ruud: “We hebben dezelfde managementstijl en we staan voor dezelfde dingen. Helpend en dienend naar de mensen toe. Qua karakter hebben we wel wat dezelfde eigenschappen. We zijn beide rustig, pragmatisch, gevoelsmensen en we sturen wat meer op gevoel in plaats op basis van harde cijfers. Humor vinden we beide ook belangrijk.” Volgens Ruud heeft Gerine wel wat meer geduld. Daar moet Gerine dan op haar beurt even over nadenken.

“Je vertrouwt elkaar blindelings en dat werkt heel goed. Als we iets tegen elkaar moeten zeggen, zien we dat ook niet als kwetsen, maar als opbouwende kritiek.” Ruud zegt lachend: “Dat krijg ik meer van jou!”

Het ondernemersbloed is hen niet met de paplepel ingegoten. Het is echt zo ontstaan. Ruud heeft nooit het voorbedachte plan gehad om directeur te worden. Hij is ooit begonnen als consultant en op een natuurlijke manier is dat uitgegroeid naar een directeursfunctie. Het idee voor xential voelde als een grote mijlpaal die behaald kon worden. “Dit moet neergezet worden en hier ga je de wereld mee veroveren.” Dat is zijn drive.

In de beginperiode van xential, was het nog niet zo spannend allemaal. Dat wil zeggen: er stonden nog geen ‘mensen’ op het spel. “Nu heb je veel meer verantwoordelijkheden. Thuis, maar ook richting je werknemers. Gelukkig zien we langzamerhand ontstaan dat we meer zekerheid krijgen. Het bedrijf is groeiende en er zijn wat reserves in de loop der tijd opgebouwd. Dat geeft meer rust. Ik heb ook tijden gekend dat salarissen niet op tijd uitbetaald konden worden. Dat wil ik nooit meer, want dat is het meest rotte gevoel dat je kunt hebben. Niets is natuurlijk zeker in het leven, maar die ruimte die we inmiddels hebben, geeft wel wat meer rust.

“Dit moet neergezet worden en hier ga je de wereld mee veroveren.”

“De zakelijke relatie houden we goed tussen ons doordat we elkaar vragen stellen, elkaar scherp houden”, aldus Gerine. “We kunnen elkaar wel aan het denken zetten en we zitten allebei aan de servicegerichte kant. Zowel voor de externe als interne klant.” Alles gaat nu ook super goed tussen de twee. Maar vanzelfsprekend denken ze er weleens aan hoeveel er op het spel staat als het ooit verkeerd gaat. Blijven praten is het belangrijkste. En daarnaast hebben ze ook goede partners die zorgen dat ze zich op de juiste manier gedragen. Ook zij kennen elkaar weer, dus dat is letterlijk makkelijk praten. Soms krijgt Gerine een appje van Linda (vrouw Ruud), waarin ze al aankondigt dat hij de bokkenpruik op heeft vandaag en appt dan naar Gerine: ‘succes vandaag met hem hè! Let je een beetje op Ruud?’ Dan loopt Gerine bij Ruud binnen, neemt ze een kopje koffie mee en dan begint Ruud wel te praten.

Vertrouwen is dan ook alles waar het om draait. Dat vertrouwen is er ook van beide kanten en dat maakt het voor Ruud ook makkelijk om wat van zijn taken aan Gerine over te laten. “Je vertrouwt elkaar blindelings en dat werkt heel goed. Als we iets tegen elkaar moeten zeggen, zien we dat ook niet als kwetsen, maar als opbouwende kritiek.” Ruud zegt lachend: “Dat krijg ik meer van jou!”

Aan een half woord of aan een blik hebben ze genoeg. Dat werkt gewoon. “Ik denk dat ik eerder ruzie krijg met andere mensen, dan met haar. Zij blijft praten.”, zegt Ruud. Gerine: “Maar dat doe jij ook wel. Dat zit wel in ons allebei. Ook al voel je soms dingen bijna niet, het is toch goed om dat op tafel te gooien en te bespreken.” Allebei zijn ze wat dat betreft beide wel een open boek, waar Gerine nog wel wat meer zo is, volgens Ruud.

Wat ze erg prettig vinden in, maar ook buiten de organisatie, is dat ze niet worden gezien als broer en zus. Gerine vertelt: “Zo wist ooit een medewerker, doordat we over ‘mama’ praatten, pas na vier maanden dat wij broer en zus zijn. We vinden het ook prettig dat mensen dat niet zo zien en we willen ook niet dat dit ooit een issue wordt. We zijn gewoon Ruud en Gerine op de werkvloer en geen ‘broertje’ en ‘zusje’. Ruud haakt daarop in: “Bij xential zie ik haar voor wat ze is, wat ze kan. Niet als mijn zusje.”

Als ik hen als laatste vraag naar een hoogtepunt dat ze samen hebben bereikt in hun tijd bij xential is er niet typisch een evenement dat ze kunnen noemen. Samenwerken aan projecten hebben ze namelijk nooit gedaan. Het project is weleens overgedragen van Ruud naar Gerine, maar beide aan 1 traject werken was er niet bij. Gerine: “Uiteindelijk willen we dan allebei de leiding, dus dat zou sowieso niet werken.”. Het hoogtepunt (tot nu toe) zijn ze het dan ook unaniem over eens: “Dat wij al 9 jaar lang samen werken aan de opbouw van deze organisatie en dat we aan een half woord genoeg hebben. Dat we volledig op elkaar kunnen vertrouwen.”