Ga direct naar inhoud
Wat doet een developer bij xential?
Blog

Wat doet een developer bij xential?

Onze developer Stijn vertelt over hoe zijn werkdag eruit ziet, waar hij zich mee bezighoudt en hoe zijn passie voor het vak is ontstaan. Nieuwsgierig? Lees het hele interview hieronder.

Wat houdt de functie developer precies in?
Stijn is developer bij xential. Hij is binnengekomen als junior, rechtstreeks van het HBO. Hij hield zich in het begin bij xential voornamelijk bezig met integraties. Sindsdien heeft hij veel ervaring opgedaan en maakt hij zowel de tooling, ontwikkelt hij software en zorgt hij voor het onderhoud daarvan.

Hij vertelt: “Op dit moment zijn we iets aan het opzetten dat ons leven als developer makkelijker moet maken: continuous integration. In mijn laatste blog, die over Git ging, vertelde ik daar al iets over.”

Als dat afgerond is, kan hij zich weer focussen op het ontwikkelen van het platform. “Als ik aan het product werk, dan werk ik aan het scriptplatform. Dit is een integraal onderdeel waar steeds meer van onze serverprocessen door worden uitgevoerd. Onze andere developers kunnen op die manier in JavaScript gebruik maken van ons product en daar hebben we API’s voor opgesteld.”

Stijn is voornamelijk onder de motorkap bezig geweest met de scriptengine als het gaat om xential zelf. Het is namelijk volgens Java-terminologie een Enterprise applicatie, waar veel verschillende soorten handelingen voor moeten worden uitgevoerd op de server. Wat hij daarin programmeert is de software die onder de applicatie draait. Als andere developers iets maken is hij de spin in het web die alle eindjes aan elkaar knoopt.

Was dit wat je er vooraf van verwacht had?
“Mijn beeld komt best overeen. Ik probeerde er met open verwachting in te gaan. Tijdens mijn opleiding had ik me al meer gericht op server software en middleware. De vraag is dan eigenlijk hoe de software groeit en of je daar lekker op gaat. Dat is gelukkig het geval bij xential.”

Het leek Stijn op de middelbare school leuk om in de gaming industrie te werken. “Als ik nu kijk naar hoe zich dit ontwikkelt, ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan. Het is heel erg crunch-gericht en de ontwikkelaars zijn soms dag en nacht aan het werk. Bij xential hebben we een product dat echt een oplossing is voor mensen. De markt waar xential zich in bevindt is al aardig ontwikkelt en er is veel ruimte om te innoveren. Zelf kun je ook veel input leveren waar de software naartoe moet gaan, ook qua strategie.”

Het was een bewuste keuze om bij een klein bedrijf te gaan werken. “In een klein bedrijf heb je meer de kans om alles mee te krijgen. Je hebt een bredere inkijk in wat er allemaal gebeurt binnen de organisatie en dat vind ik prettig. Je kunt daardoor ook inspelen op veranderingen. Ik vind het belangrijk mezelf af te vragen: wat gebeurt er in de wereld, zodat je niet losgekoppeld wordt van de realiteit.”

Hoe zit het hier dan met deadlines?
“Mijn deadlines zijn meer intern gericht dan bijvoorbeeld deadlines voor de functionaliteit die bij de eindgebruiker komt te liggen. Als het gaat om nieuwe techniek of het verbeteren van de architectuur, dan is de druk vooral hoog omdat dit nodig is voor de groei van het product. Bij bijvoorbeeld nieuwe releases van de software, of probleemoplossing is de druk anders. De eindgebruiker wacht dan namelijk totdat er een oplossing of nieuwe versie komt. Ik houd mij voornamelijk bezig met het verbeteren en onderhouden van de architectuur van de software en ik doe wat algemeen onderhoud. Nadat Services en Q&A bijvoorbeeld een bug beoordeeld heeft, kan ik dit ook analyseren, reproduceren en oplossen.”

Backend is waar we Stijn het beste kunnen inschalen. “De laatste tijd ben ik ook veel bezig met het verbeteren van de processen binnen onze afdeling: hoe werken wij eigenlijk?” Zo is hij ook bezig met de software die wij gebruiken om xential te maken. “Wij gebruiken hiervoor GitLab. Gelukkig zitten daar tegenwoordig veel mogelijkheden in om te automatiseren. Er zitten best veel stappen in het proces van code committen tot gebruik van de software door de eindgebruiker.”

Geloof ons niet zómaar…

Je moet een beelddenker zijn om een reeks mogelijkheden voor je te zien, maar je moet ook analytisch genoeg zijn om deze mogelijkheden te kunnen beoordelen.

Joke van der Drift

Joke van der Drift

Gemeente Soest

"Niet meer langer zelf prutsen in documenten, xential biedt de oplossing."

Nico Kooij

Nico Kooij

Gemeente Alphen aan den Rijn

"Xential heeft het helemaal waargemaakt."

Anita Potters

Anita Potters

Informatiearchitect en productmanager

"Bij xential laten ze zien open te staan voor het implementeren van nieuwe ontwikkelingen."

Jan Deelstra

Jan Deelstra

Informatiemanager

'Xential is een vooruitstrevende en flexibele organisatie met korte lijnen tussen medewerkers."

Frido Affourtit

Frido Affourtit

Manager ICT

"Wij zijn enthousiast over het pakket en we zien elke dag meer voordelen."

Randy Keyers

Randy Keyers

Manager Software Development

"Ik zou xential aanbevelen. Sterker nog: dat heb ik al meermalen gedaan. Het werkt gewoon!"

Anton van Gemert

Anton van Gemert

Directeur ICT Rijk van Nijmegen

"Kwaliteit betekent niet dat je geen fouten maakt, maar kenmerkt zich juist door de manier waarop je fouten oplost."

Wim Aartse

Wim Aartse

Teammanager Informatiemanagement

"Xential doet dingen die je niet voor mogelijk houdt."

Hein Elemans

Hein Elemans

Proceseigenaar/ HR-manager ICT

"We hebben een rituele verbranding van overbodig geworden papierwerk georganiseerd!"

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland

Afdeling ICT

Medewerkers zijn flexibel en kundig en problemen worden snel vastgesteld

Jeroen van der Veen

Jeroen van der Veen

Functioneel beheerder

“Er zit kundig personeel en je krijgt snel antwoord op je vragen."

Waar vind jij jouw uitdaging in?
“De uitdaging van het vak ligt voor mij in voorspellen hoe iets gebruikt gaat worden. Je moet een beelddenker zijn om een reeks mogelijkheden voor je te zien, maar je moet ook analytisch genoeg zijn om deze mogelijkheden te kunnen beoordelen. Uiteindelijk houd je dan een model over waar je dus goede programmatuur mee kunt maken.”

Waar is de passie voor het vak ontstaan?
“Vroeger was ik al geïnteresseerd in informatica. Ik was een jaar of 9 en toen vond ik op zolder een Sony HitBit 2 die mijn vader had bewaard. Het ziet er een beetje uit als een toetsenbord. In de werkelijkheid is het een toetsenbord waar een pc in zit, die je aan moet sluiten op een ouderwetse tv. Het kan dus simpelweg niets voordat je zelf gaat programmeren; er staat geen Windows of een ander besturingssysteem op. Oorspronkelijk komt dit apparaat uit de jaren ‘80. Met het instructieboekje en al ging ik aan de slag. Het apparaat was meer bedoeld voor hobbyisten. Opslag gebeurt niet op een cartridge, of een harde schijf zoals we tegenwoordig kennen, maar op een cassettebandje. Er zijn zelfs spelletjes op gemaakt die nu onder de grote jongens vallen, zoals SolidSnake. Tegenwoordig zijn zij beter bekend onder de naam Metal Gear Solid.”

Wat vind je nou écht leuk aan werken bij xential?
“Dat het een kleiner bedrijf is en dat je dus van alle afdelingen mensen ziet. Dat zorgt voor een beetje afwisseling en op deze manier zit ik niet alleen maar tussen de programmeurs. Ik heb fijne collega’s om mij heen en ik vind dat de mensen hier echt meedenken.” Ook noemt hij dat de personeelsuitjes altijd een succes zijn. “Collega Jurgen verzorgt altijd een heerlijke barbecue en de personeelsuitjes zijn altijd heel divers. Zo hebben we al eens een roofvogelshow gehad en bij ons 10-jarig jubileum is DWDD nagebootst als in: xential draait door.”

Hoe ziet een dag bij xential eruit?
“De dag wordt meestal gestart met een chat of videocall met Andries, onze ‘opper-ontwikkelaar’. Vaak praten we eerst over onze technische hobby’s en daarna gaan we over tot de orde van de dag. We delen onze schermen ook vaak nu in het Corona-tijdperk. Zodra ik een dubbele latte macchiato voor me heb staan, zet ik mijn headset op met muziek en duik ik de diepte in. Dat kan zijn: bezig met de engine, continuous integration pipelines, of met docker images. De dag wordt opgesplitst door een gezamenlijke lunch, nadat we naar de Albert Heijn zijn geweest voor lekkere broodjes en beleg (normaal gesproken). Aan het einde van de dag wil ik vaak nog eerst de resultaten zien van wat lopende processen en dan is het tijd om af te sluiten en naar huis te gaan.