Ga direct naar inhoud
Common ground xential
Blog

Wat is common ground en waarom is het de moeite waard?

In overheidsland is het een bekend verschijnsel: binnen de organisatie bestaat een woud aan applicaties. Naast de bekende apps, wordt gebruik gemaakt van specifieke apps voor de verschillende domeinen: vergunningen, belastingen, financiën, subsidies, vastgoed en ga zo maar door.

Dat is lange tijd goed gegaan, maar met de toename van het aantal applicaties, nam ook de uitwisseling van gegevens toe. Er ontstond een complexe wirwar van koppelingen en, niet onbelangrijk: steeds meer data werd op steeds meer plekken opgeslagen.

Na eerdere pogingen (denk aan StUF-DCR) om dit systeem te vereenvoudigen en beter te beveiligen, roept de VNG nu op tot de implementatie van common ground. Xential juicht dit toe: common ground past naadloos bij onze visie. Doordat we praktisch altijd onderdeel zijn van een breder applicatielandschap, weten we als geen ander hoe we moeiteloos kunnen integreren met alle relevante applicaties. In de praktijk blijkt dat iedere partij profiteert als er gebruik wordt gemaakt van common ground.

Wat is common ground?
Common ground betekent dat er een gemeenschappelijke basis wordt gebruikt voor de toekomst van de gebruikte systemen. Daarbij staan twee uitgangspunten centraal:

  1. Data en applicatiegegevens worden op basis van internationale standaarden uitgewisseld.
  2. Versplinterde data wordt gecentraliseerd.

Om dit te bereiken worden applicaties zo gemaakt, dat ze aansluiten op de gemeenschappelijke basis; de common ground. Je kunt deze common ground vergelijken met een universele stekkerdoos. Wil je daar een apparaat op aansluiten, dan steek je simpelweg de stekker in het stopcontact. Via deze ene stekkerdoos functioneren alle apparaten. Door het gebruik van common ground kunnen applicaties daarnaast ook onderling gegevens uitwisselen.

Voordelen van common ground

  • Het maken van koppelingen is eenvoudiger en minder arbeidsintensief dan voorheen. Als je common ground toepast bij zaaksysteem X, kan je dit ook doen bij zaaksysteem Y. Door de gezamenlijke grond zijn slechts kleine aanpassingen nodig.
  • Common ground draagt bij aan een duurzame en efficiënte besteding van gemeenschapsgeld. Kies je bij een aanbesteding voor een nieuwe aanbieder, dan hoeven niet alle koppelingen opnieuw gebouwd te worden.
  • Data wordt gecentraliseerd opgeslagen. Verschillende applicaties kunnen bijvoorbeeld NAW gegevens ophalen uit één basisapplicatie. Zijn er wijzigingen? Dan hoeven deze slechts op die ene plek te worden ingevoerd.
  • Er kunnen minder mogelijke beveiligingslekken ontstaan door de centrale opslag. Het aantal plekken waar privacygevoelige data staat, is beperkt. Daarmee sluit het gebruik van common ground goed aan bij de eisen van de AVG.
  • De common ground is gebaseerd op het gebruik van nieuwe technieken. Dit betekent dat je de nieuwste beveiligingsmethodes kunt toepassen.

Goed om te weten: er is sprake van een vliegwieleffect. Hoe meer gemeentes werken met het common ground principe, hoe meer iedereen van de voordelen profiteert. Een koppeling die bij de ene gemeente in gebruik is, kan eenvoudig (meestal zijn slechts kleine aanpassingen nodig) worden gekopieerd naar een andere gemeente.

Op dit moment werkt alles, dus waarom zouden we common ground toepassen?
Een bezwaar dat we regelmatig horen is: ‘Dit is al eerder geprobeerd, maar het kwam niet van de grond.’ We begrijpen goed dat mensen huiverig zijn om (weer) in een traject te stappen waar veel tijd en geld in gaat zitten. Maar we geloven dat het dit keer anders is.

Hoe intensiever het gebruik van ICT binnen een organisatie, hoe belangrijker het wordt om te werken met gedeelde standaarden. We staan momenteel op een kantelpunt. Tot nu toe lukt het allemaal misschien nog wel, met ‘houtje-touwtje’ oplossingen, maar wie verder vooruit kijkt, ziet dat het anders moet. Het principe van common ground kijkt voorbij de waan van de dag. Het is een lange termijnoplossing met visie.

Samenvattend: common ground maakt je systemen klaar voor de toekomst
Bij xential zit het gebruik van common ground principes in het DNA. Wie voor common ground kiest, kiest voor een toekomstbestendige digitale organisatie. Systemen worden op een duurzame en veilige manier gekoppeld. De huidige wirwar van koppelingen wordt gereorganiseerd tot een eenvoudige versie én de nieuwe koppelingen zijn herbruikbaar.

Heb je toch nog twijfels omdat het zoveel werk is? Je kunt starten met één applicatie die toch al aan vernieuwing toe is. Zo kun je de toepassing van common ground op je gemak uitrollen.