Ga direct naar inhoud
Basiscursus xential
Blog

Wat je leert bij de basiscursus van xential

Xential biedt je meer dan alleen een goed werkend documentcreatiesysteem. De acceptatie van onze software is een integraal onderdeel van ieder project. De basiscursus die xential aanbiedt, is hierbij onmisbaar. In deze cursus ontdekken beheerders wat er allemaal mogelijk is met de software. Tijdens en na de cursus begint het bij de deelnemers vaak te bruisen van de ideeën.

Onze motivatie om de basiscursus standaard aan te bieden?
Als wij sjablonen gaan bouwen (of als je ze zelf wilt gaan bouwen) moet je begrijpen wat de software kan. Alleen dan kun je alles uit de sjablonen halen!

Het doel van de cursus
Na afloop ken je de xential software en weet je wat de mogelijkheden zijn, je weet hoe je de beheerdersomgeving gebruikt en je kunt een basissjabloon opleveren.

De inhoud van de cursus
De basiscursus duurt twee dagen en wordt op locatie of via MS Teams gegeven. In de praktijk blijkt dat een cursus via MS Teams wat minder interactie oproept en daardoor vaak wat korter duurt. De groepsgrootte varieert van 1 tot ongeveer 8 deelnemers. Dit is afhankelijk van de grootte van de organisatie waar je werkt.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Hoe bouw je binnen xential documenten op: waar maak je de kop- en voetteksten van, wat zijn componenten en wat zet je in het sjabloon?
 • Wat ziet de eindgebruiker als hij is ingelogd op xential|client en welke mogelijkheden heeft de eindgebruiker?
 • Xential|manager; de beheerdersomgeving:
 • je oefent met het aanmaken van sjablonen en gebruikers;
 • je leert hoe je rechten toekent aan gebruikers;
 • je denkt na over een slimme sjabloonstructuur voor jouw organisatie.
 • Xential|studio; de ontwerpstudio:
 • je leert hoe de studio werkt;
 • je leert hoe je stijlen juist gebruikt;
 • je leert welke verschillende vraagtypen je kunt gebruiken.

Praktijkvoorbeelden en zelf oefenen
Hoe praktischer hoe beter. Daarom maakt de trainer, waar mogelijk, gebruik van praktijkvoorbeelden. Tijdens de cursus gebruiken we bijvoorbeeld een memo om:

 • zichtbaar te maken wat de eindgebruiker ziet en kan;
 • aan de hand van opdrachten het sjabloon voor een memo na te bouwen.

Na afloop heb je niet alleen theoretische kennis, maar kun je het geleerde direct zelf in de praktijk brengen.

Vragen die je misschien nog hebt:

1. Op welk moment in het implementatietraject kan ik de basiscursus het best volgen?

Het mooiste is om de cursus te volgen, zodra de techniek staat. Dus als de integraties met de zaaksystemen zijn gemaakt. Het ideale moment verschilt per organisatie, daarom geeft onze projectleider je graag advies, passend bij jouw situatie.

2. Welke basiskennis moet ik hebben?
De cursus is voor beheerders, dus we gaan ervan uit dat je digitaal vaardig bent. Daarnaast geldt: hoe meer je van Word weet, hoe sneller je xential oppakt. In de praktijk zien we dat iedereen met xential kan leren werken, de één heeft hier alleen wat meer tijd voor nodig dan de ander.

3. Mijn collega’s hebben in het verleden de basiscursus gevolgd, maar ik werk hier nog maar kort. Kan ik de cursus alsnog volgen?
Jazeker. Neem gewoon even contact met ons op.

4. Ik heb de basiscursus gevolgd en ik wil me graag verder verdiepen in de mogelijkheden. Waar kan ik terecht?
We bieden ook een cursus voor gevorderden aan. Deze wordt altijd op maat gemaakt voor jouw situatie, dus neem even contact op. Dan bespreken we waar je behoefte aan hebt en bekijken we wat de mogelijkheden zijn.

Haal alles uit de xential software
We zien keer op keer hoe het enthousiasme begint te borrelen bij deelnemers die de basiscursus volgen. Daarom durven we deze belofte te doen: als je de cursus doet, komt onze software tot leven, krijg je ideeën en wordt duidelijk hoe je zoveel mogelijk uit xential haalt.

Wil je een afspraak inplannen voor de cursus bij jou op locatie of heb je na het lezen van bovenstaande artikel nog onbeantwoorde vragen?

Neem contact met ons op.