
Digitaal toegankelijk voor iedereen?
Lucas vertelt over zijn ervaringen met digitale toegankelijkheid. Hoe toegankelijker de informatie, hoe onafhankelijker Lucas zich voelt.
Lees meerWeb Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn ontwikkeld om documenten, die door de overheid gepubliceerd worden, toegankelijker te maken.
Sinds september 2018 moeten publicaties van de overheid, zoals brieven, rapporten en vergunningen, voldoen aan de Europese webrichtlijnen voor digitale toegankelijkheid: Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). De richtlijnen zijn ontwikkeld om documenten die door de overheid gepubliceerd worden, toegankelijker te maken. Als gevolg daarvan, moeten alle sjablonen binnen overheidsorganisaties voldoen aan die nieuwe richtlijnen.
Wil je graag inzicht in de richtlijnen en eisen waar jouw overheidspublicaties straks aan moeten voldoen? Hieronder lichten wij kort toe wat de nieuwe webrichtlijnen inhouden. De WCAG is opgedeeld in 4 principes die elk hun eigen succescriteria bevatten.
Ieder overheidsdocument moet al vanaf september 2018 aan al deze
principes voldoen, zodat het document voor iedereen toegankelijk is. De
principes bevatten verschillende succescriteria, die op hun beurt
opgedeeld zijn in bepaalde niveaus:
Het W3C (de organisatie die de webstandaarden ontwerpt) geeft aan dat
het het voor overheidspublicaties voldoende is om aan niveau AA te
voldoen, omdat het niet haalbaar is om voor iedere publicatie niveau AAA
na te streven. xential|validate voldoet aan alle succescriteria van
niveau A en niveau AA.
Xential|validate is ontwikkeld voor (overheids)organisaties die aan de nieuwe webrichtlijnen moeten voldoen. Xential ontzorgt ambtenaren en werknemers, zodat ieder document dat gepubliceerd wordt, standaard aan de eisen van de WCAG voldoet. Xential helpt om alle documenten die gecreëerd worden, te laten voldoen aan de Europese webrichtlijnen.
Wil je meer weten over specifieke eisen waar jouw overheidsdocumenten straks aan moeten voldoen? Lees meer informatie op de website van Logius.
Lucas vertelt over zijn ervaringen met digitale toegankelijkheid. Hoe toegankelijker de informatie, hoe onafhankelijker Lucas zich voelt.
Lees meerHoe korter de informatie, hoe beter het doordringt. Dat is waarschijnlijk voor iedereen zo, maar geldt helemaal voor mensen met dyslexie.
Lees meer