Ga direct naar inhoud
WCAG21
Blog

WCAG: Principes, succescriteria en niveaus

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn ontwikkeld om documenten, die door de overheid gepubliceerd worden, toegankelijker te maken.

Sinds september 2018 moeten publicaties van de overheid, zoals brieven, rapporten en vergunningen, voldoen aan de Europese webrichtlijnen voor digitale toegankelijkheid: Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). De richtlijnen zijn ontwikkeld om documenten die door de overheid gepubliceerd worden, toegankelijker te maken. Als gevolg daarvan, moeten alle sjablonen binnen overheidsorganisaties voldoen aan die nieuwe richtlijnen.

WCAG: principes, succescriteria en niveaus

Wil je graag inzicht in de richtlijnen en eisen waar jouw overheidspublicaties straks aan moeten voldoen? Hieronder lichten wij kort toe wat de nieuwe webrichtlijnen inhouden. De WCAG is opgedeeld in 4 principes die elk hun eigen succescriteria bevatten.

 1. Waarneembaar
  Iedere ontvanger/ gebruiker van het overheidsdocument moet in staat zijn om de informatie waar te nemen. Een afbeelding moet voorzien zijn van een tekstueel alternatief, zodat het ook duidelijk is waar de afbeelding over gaat via een screenreader of een brailleleesregel.

 2. Bedienbaar
  Ontvangers/gebruikers van het overheidsdocument moeten het document kunnen bedienen. Ze moeten formulieren kunnen invullen en gebruik kunnen maken van de navigatie.

 3. Begrijpelijk
  De content en de bediening van het overheidsdocument moet begrijpelijk zijn.

 4. Robuust
  Content moet goed verwerkt, begrepen en getoond worden in verschillende browsers en hulpapparatuur.

Ieder overheidsdocument moet al vanaf september 2018 aan al deze principes voldoen, zodat het document voor iedereen toegankelijk is. De principes bevatten verschillende succescriteria, die op hun beurt opgedeeld zijn in bepaalde niveaus:

 • Niveau A: minimale toegankelijkheid
 • Niveau AA: goede toegankelijkheid
 • Niveau AAA: uitmuntende toegankelijkheid

Het W3C (de organisatie die de webstandaarden ontwerpt) geeft aan dat het het voor overheidspublicaties voldoende is om aan niveau AA te voldoen, omdat het niet haalbaar is om voor iedere publicatie niveau AAA na te streven. xential|validate voldoet aan alle succescriteria van niveau A en niveau AA.

“De WCAG is opgedeeld in 4 principes die elk hun eigen succescriteria bevatten.”

Xential|validate

Xential|validate is ontwikkeld voor (overheids)organisaties die aan de nieuwe webrichtlijnen moeten voldoen. Xential ontzorgt ambtenaren en werknemers, zodat ieder document dat gepubliceerd wordt, standaard aan de eisen van de WCAG voldoet. Xential helpt om alle documenten die gecreëerd worden, te laten voldoen aan de Europese webrichtlijnen.

Meer informatie over de WCAG?

Wil je meer weten over specifieke eisen waar jouw overheidsdocumenten straks aan moeten voldoen? Lees meer informatie op de website van Logius.