Ga direct naar inhoud
20221015 Xential 2
Blog

Werken bij xential: alleen het beste is goed genoeg

Bij xential werken mensen die trots zijn op hun bedrijf. De ambitie is groot: wereldwijd de standaardsoftware worden voor documentcreatie. Dat lukt alleen als we met elkaar prettig samenwerken. Op kantoor heerst dan ook een informele en pragmatische sfeer. Niet lullen, maar poetsen (met een glimlach)!

We creëren overzicht en maken dingen gemakkelijk: voor onze klanten en voor onszelf. Ontwikkeling is daarbij een sleutelwoord. Niet alleen van de software, maar ook van onszelf.

Hoe het begint
Onze documentcreatiesoftware is uniek en we opereren in een nichemarkt. Het leuke daarvan is dat iedere nieuwe collega – wat betreft kennis en ervaring met xential – op praktisch hetzelfde niveau start.

Als je bij ons komt werken, zorgen we daarom eerst dat je de software goed kunt leren kennen. Je volgt een introductieprogramma waarin je:

 • gaat kennismaken met iedere afdeling;
 • een demo van xential krijgt;
 • de basiscursus volgt (ook nieuwe klanten krijgen deze cursus).

Persoonlijke ontwikkeling tijdens je loopbaan
Xential is een groeiende organisatie die constant in beweging is, ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zetten we stappen. Om dit in de organisatie in te bedden, hebben we een ontwikkelpad uitgezet:

 1. We doen een SWOT-analyse en maken met iedere medewerker een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP). De vraag: ‘Waar wil je over drie jaar staan?’ is hierbij leidend. Aan het begin van ieder kalenderjaar nemen we het POP en de actiepunten voor de komende periode door.
 2. Enkele maanden later hebben we aan de hand van dit POP een GOED gesprek. We bekijken of je je nog comfortabel voelt, of je wel op je plek zit en of je werk/ privé balans in orde is.
 3. Vanuit de eerder ingezette actiepunten volgt in september een update van je POP.
 4. We sluiten het jaar af met een eindejaarsgesprek.

We kiezen bewust voor een cyclus met 4 momenten, zodat je meerdere keren in het jaar kunt stilstaan, evalueren en zo nodig bijsturen. De periode tussen de gesprekken in is lang genoeg om stappen te zetten en kort genoeg om je scherp te houden.

Eerlijk is eerlijk. Deze gestructureerde aanpak om je te ondersteunen bij je persoonlijke ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Wij zien dat zelf als een kans: we geloven hierin en zijn deze weg niet zomaar ingeslagen. Waar nodig zullen we bijsturen en uiteraard hebben collega’s daar een stem in.

Praktijkgericht leren
We proberen iedere collega te ondersteunen met opleiding en kennis. Een belangrijke methode die we daarbij inzetten is praktijkgericht leren. Zeker als er afdelingsbrede zaken spelen, kiezen we er graag voor om een consultant in te schakelen die ons – in onze dagelijkse praktijk – op specialistische onderwerpen begeleidt. Onze HR-adviseur Demi houdt daarnaast in de gaten of er aanbod langs komt dat goed past in je ontwikkelplan en zal je daarover inlichten.

Misschien denk je nu: ‘Mooi verhaal hoor, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit?’

Casus uit de praktijk
Bij de indiensttreding van onze business analist sprak hij de wens uit om door te groeien naar productmanagement. Deze wens paste bij onze verwachting dat daar in de toekomst een plek vrij komt. We hebben het volgende traject ingestoken:

 • Het eerste jaar ligt de volledige focus op het werk als business analist;
 • Het tweede jaar starten met de opleiding en alvast een taak overnemen van de huidige product manager;
 • Het derde jaar meer taken overnemen en de studie afronden;
 • Met als resultaat in het vierde jaar: klaar voor de nieuwe rol.

‘Alleen het beste is goed genoeg’
We begonnen deze blog met bovenstaande uitspraak. Wil jij ook alleen het beste – voor jezelf en voor je werkgever? En zie je voor jezelf een rol weggelegd bij een organisatie die houdt van aanpakken, samenwerken, plezier maken en elkaar versterken?

Leuk! Neen alvast een kijkje bij onze vacatures.