Ga direct naar inhoud
Schoolkinderen in Gambia


Stichting 2gether 2Africa is een kleine organisatie met lokale projecten in Gambia. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen door middel van sponsoring een start in het basisonderwijs te geven. Op deze manier krijgen zij de kans hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Dat geeft toekomstige generaties nieuwe kansen. Twee zussen, Annelies en Elly Troost, hebben de stichting opgericht en organiseren alles. Dit doen ze helemaal vrijwillig en door de kleine schaal van de stichting blijft er eigenlijk niets ‘aan de strijkstok’ hangen. Elke gift komt rechtstreeks terecht bij de kinderen die hulp nodig hebben.

Annelies en Elly kwamen een aantal jaar geleden in contact met Mo. Elly: “Zijn familie kon de kosten voor zijn onderwijs niet betalen. Wij besloten dit te vergoeden. Dit gaf hem de kans zijn talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Helaas is Mo in april 2010 overleden aan de gevolgen van Malaria. Wij realiseerden ons dat er veel meer kinderen in Gambia zijn waarvan de ouders niet kunnen voorzien in het schoolgeld. De ouders van nu zijn opgegroeid in hun eigen stamtaal, waardoor de kinderen van nu de Engelse taal niet leren vanuit de opvoeding.”

Xential helpt 2gether 2Africa onderhoudswerkzaamheden,
nieuwbouwprojecten en schoolmaterialen te bekostigen.

Engels is nodig om deel te kunnen nemen aan de bovenbouw van het basisonderwijs. Dat wordt wél door de overheid vergoed. Om de kinderen van deze generatie de Engelse taal te leren, zijn er overal in het land de zogenaamde Nursery Schools opgericht: de onderbouw van het basisonderwijs. Dit zijn privéscholen. Ze worden niet gesteund door de overheid. Vele gezinnen zijn echter niet in staat om zelf het schoolgeld van 55 euro per jaar op te brengen.

Projecten

Annelies: “In Gambia werken we nauw samen met lokale contactpersonen voor de projecten en het verrichten van hand- en spandiensten. Mede dankzij hen hebben we momenteel een goede samenwerking met verschillende Nursery Schools. Ons belangrijkste project is de sponsoring van schoolgeld, zodat kinderen deel kunnen nemen aan onderwijs van de Nursery Schools. Voor een bedrag van 55 euro krijgt een kind een schooluniform en kan het een jaar lang naar school. De sponsoring loopt gedurende de gehele schoolperiode door. De schoolperiode op de Nursery School duurt drie à vier jaar. Intussen ondersteunen wij zo’n 400 kinderen.

“Vanuit overige giften worden onderhoudswerkzaamheden, nieuwbouwprojecten en schoolmaterialen bekostigd. Ook de bijdrage van xential willen we hiervoor gebruiken. We hebben een stuk grond op het oog, waar we een nieuwe Nursery School willen bouwen. Met (onder andere) de bijdrage van xential kunnen we de grond kopen en de bouw bekostigen. "

Meer weten of zelf een kind sponsoren? Kijk op de website van 2gether 2Africa