Ga direct naar inhoud
Equalit jpg
Klant verhaal

Equalit

Equalit is een ICT-samenwerkingsverband van en voor lokale overheden en al zeven jaar klant bij xential. Met een Private Cloud, en integraties op basis van DCR en CMIS.

Een ICT-samenwerkingsverband van en voor lokale overheden; dat is Equalit. De gezamenlijke ambitie: ICT-kosten verlagen, kwaliteit verhogen en daardoor de kwetsbaarheid van de organisaties verminderen. Meer dan 2300 ambtenaren werken plaats- en tijdonafhankelijk via de Private Cloud van Equalit. Ruim 250.000 burgers kunnen 24/7 zaken regelen met de bij Equalit aangesloten organisaties.

Anita Potters is informatiearchitect en productmanager van het Verbindend Fundament Equalit (VFE). “Het VFE bestaat uit verschillende diensten die wij leveren voor onze deelnemers in de 'share' Equalit. Denk aan de inkoop voor de share van een zaaksysteem, generieke inrichting op basis van de gezamenlijk vastgestelde architectuur, functioneel beheer, hosting en bijvoorbeeld ook het maken van koppelingen via de broker/ servicebus voor onze deelnemers, met landelijke voorzieningen op basis van landelijke standaarden. Xential wordt nu als product toegevoegd aan het VFE.”

Bij xential is Hans Lankamp verantwoordelijk voor het ‘account Equalit’: “Het leuke is dat Equalit en xential al zes jaar samenwerken. We hebben dus flink wat ervaring opgedaan als het gaat om koppelen en harmoniseren van applicaties. Die ervaring zetten we in voor nieuwe ontwikkelingen bij Equalit, maar die nemen we natuurlijk ook mee bij de tien shared service centra en andere vormen van samenwerkingsverbanden die xential gebruiken.”

Xential staat voor eenvoud en efficiency en sluit daarmee precies aan op de doelstellingen van Equalit. Anita: “Bij de verschillende deelnemers van Equalit was een wirwar van sjablonen en documenten ontstaan. Wij zochten een oplossing waarmee we via onze share een aantal generieke sjablonen standaard beschikbaar kunnen stellen aan onze deelnemers.”

Anita Potters CVA 6236

Anita Potters

Informatiearchitect en productmanager

"Bij xential laten ze zien open te staan voor het implementeren van nieuwe ontwikkelingen."

De zoektocht eindigde bij xential. Anita: “Xential is een goed en stabiel product, waarbij ook standaardkoppelingen beschikbaar zijn, op basis van ontwikkelingen van landelijke standaarden zoals CMIS en DCR. De software van xential is ook multitenant beschikbaar. Dat is precies waar wij naartoe willen migreren de komende jaren, een multitenant omgeving.”

Hans: “Bij Equalit zetten we nu een vervolgstap op serverniveau. We willen af van losse servers per deelnemer. Maar naar één dikke bak met meerdere bases/containers. Dat maakt het belangrijk dat we integraties op basis van DCR, CMIS, en ook een broker als Enable U leggen. Anders was het überhaupt niet haalbaar. Dus in feite zijn we aan het afslanken en stroomlijnen, zodat Equalit straks het beheer eenvoudig zelf kan doen.”

“Bij xential laten ze zien open te staan voor het implementeren van nieuwe ontwikkelingen,” vervolgt Anita, “Ik verwacht dat we de komende tijd binnen Equalit bezig zullen zijn met koppelingen naar de berichtenbox van MijnOverheid, vanuit verschillende disciplines, zoals belastingen en het sociaal domein. Bij xential denken ze daarin mee en zijn ze van nature gewend te koppelen met allerlei applicaties.”

Anita is erg te spreken over bereikbaarheid en kundigheid van de servicedeskmedewerkers van xential. “Wanneer naar xential gebeld wordt voor een incident of vraagstuk, staat er vrijwel altijd iemand paraat om ons te woord te staan. Wanneer we via de supportpagina een melding of vraagstuk indienen, is er vaak op korte termijn al een reactie of wordt telefonisch contact opgenomen om het vraagstuk te verhelderen. Hierbij wordt al direct aangegeven wanneer zij een terugkoppeling verwachten te geven. Dat werkt erg prettig.”

Verbeterpunt vindt Anita het plannen: “Xential is een organisatie waar flexibiliteit hoog in het vaandel staat. Op zich prima. Keerzijde is dat planningen dan wel eens schuiven, of niet van de grond komen. Wat mij betreft mogen xential-medewerkers concreter aangeven wanneer consultants beschikbaar zijn om installaties te verwerken. Geef dan gewoon een aantal mogelijke data door voor de installaties. Omdat er bij Equalit ook meerdere collega’s bij betrokken zijn, dient van tevoren al duidelijk te zijn wanneer iedereen kan.”